Sótál készítése_blog cover

Egyedi sótál készítése: nemcsak dekoratív, hanem hasznos is

A sótál készítése cseppet sem új keletű dolog, mégis mostanában lesz egyre felkapottabb. Ez nem is csoda, hiszen nagyon egyszerűen kivitelezhető, csodaszépen mutat, valamint az egészségre gyakorolt pozitív hatásai sem elhanyagolhatóak. Nézzük is a legfontosabb tudnivalókat!

 

 

Az alapok – mire van szükség egy sótál készítéséhez?

 

A “recept” rendkívül egyszerű, hisz mindössze 4 dolgot kell beszerezned:

 

  • Egy zacskó étkezési Himalája Sórög
  • Egy üvegtál
  • Egy, a tálnál valamivel nagyobb, nem fém tálca vagy tányér
  • Tiszta víz

 

Maga a sótál elkészítése pedig a következőképpen zajlik: szórj a tálba annyi sót, hogy nagyjából feléig-kétharmadáig megteljen vele. Erre önts annyi vizet, ami ellepi, maximum 1-2 ujjnyival áll magasabban. Majd a tálat helyezd a tányérra vagy a tálcára, és tedd egy tetszőleges helyre a lakásban. Ennyi az egész! 

 

Innentől pedig bízd a dolgot az időre és a kémiára. Az első napokban még nem történik semmi látványos, de hamarosan azt tapasztalhatod majd, hogy egy fehér, göröngyös tapintású sóréteg kezdi el bevonni a tálat. Ahogy telik az idő, egyre több só csapódik ki, így a réteg egyre vastagabb lesz, a tál szinte teljesen eltűnik alatta. 

 

Az elpárolgott vizet érdemes néhány hetente pótolni, illetve ha az összes só feloldódott, akkor szintén gondoskodni az utánpótlásról. 

 

Ennyi tehát a sótál készítésének lényege, a továbbiakban pedig nézzünk meg néhány hasznos tudnivalót vele kapcsolatban.

 

 

Bármilyen só alkalmas a sótálhoz?

 

A kicsapódás folyamata minden sófajtánál végbemegy, így tulajdonképp sima konyhasóból is el lehet készíteni, de az eredete és a  tisztasága miatt mi mégis inkább a nálunk is elérhető Himalája Sót ajánljuk. 

 

Ennek oka, hogy az előbbi csupán nátrium-kloridból áll, ellenben az utóbbi számos egyéb hasznos ásványi anyagot is tartalmaz, melyek jótékony hatással vannak az egészségre. Ha tehát nem csupán dekorációként akarjuk használni a sótálat, akkor Himalája vagy parajdi sóból érdemes elkészíteni.

 

 

Miért hasznos a sótál?

 

Az elpárolgó sóoldat tisztítja a szoba levegőjét, belélegezve pedig a tüdőt és a légzőszerveket is. Enyhíti az asztmás, allergiás tüneteket, illetve légúti megbetegedések esetén csökkenti a köhögési ingert. 

 

Sőt, valóságos “pollencsapadként” működik, így az allergiaszezonban különösen hasznosnak bizonyul. Télen pedig páradúsabbá teszi a fűtéstől száraz levegőt. Tehát voltaképpen egész évben jó hasznát vehetjük.

 

 

Hány sótálat készíts és hova helyezd el őket?

 

A jó válasz erre a kérdésre, hogy minél többet! A hálószobába és a gyerekszobába mindenképp érdemes betenni egyet-egyet, de a nappaliban vagy a dolgozószobában is igen hasznos a jelenléte. 

 

A hálóban rakd minél közelebb az ágyhoz (mondjuk az éjjeliszekrényre), a nappaliban a dohányzóasztalra vagy egy polcra, a dolgozószobában pedig az íróasztalra. A lényeg, hogy lehetőleg olyan helyet keress neki, ahol sokat tartózkodtok majd a közelében. 

 

A gyerekek szobájában célszerű jól láthatóan elhelyezni, hogy a csemeték megfigyelhessék a “növekedését”. Nagyon érdekes folyamat, ahogy a sóréteg napról napra egyre csak hízik a tál felületén. Biztasd arra a gyermekeket, hogy dokumentálják a folyamatot, pár naponta fotózzák le a tálat, így még látványosabb lesz a változás.

 

 

Miért kell a sótál alá tálcát tenni?

 

Hamar észre fogod venni, hogy a sóréteg elkezd szép lassan “lemászni” a tálról, illetve a felesleges nedvesség is lecsuroghat az oldalán. A tömény sós víz viszont megmarhatja a bútorok lakkozását, a fém felületeken pedig rozsdásodást okozhat, ezért mindenképp tegyél alá egy tálcát, ami felfogja. 

 

Ha érdekel, hogy mi mindenre alkalmas még a Himalája só, nézz körül webáruházunkban!Kosár0
Még nincsenek termékek a Kosárban.
Vásárlás folytatása
0