Himalája Só

Hogyan végezzük a sós inhalálást?

Az őszi-téli időszakban tombolnak a légúti betegségek, az állandó gyógyszerfogyasztás és az orrspray folyamatos használata azonban kellemetlen mellékhatásokat okozhat. Ezért érdemes kipróbálni az olyan természetes módszereket, mint a sós, vagy sós vizes inhalálás, ami hatásosan enyhíti a tüneteket, és lerövidítheti a gyógyulás idejét.

 

Hogyan működik a sós vizes inhalálás?

 

Az inhalálás már nagyanyáink idejében is gyakorta alkalmazott módszer volt a meghűléses betegségek kezelésére. A lényege tulajdonképpen annyi, hogy sóoldat vagy gyógynövényes főzet páráját belélegezzük. A gőz és a benne lévő hatóanyagok a légutakon áthaladva elpusztítják a megbetegedésért felelős kórokozókat, emellett csökkentik az orrdugulást és fellazítják a letapadt, sűrű váladékot. 

 

A sós vizes inhalálás tehát segít a kínzó tünetek csillapításában, és mivel megkönnyíti a váladék eltávolítását, valamint kiűzi a vírusokat, baktériumokat, így a gyógyulási idő is rövidül. Az eljárás azonban nem csak megfázásos betegségek esetén alkalmazható, hiszen enyhíti például a krónikus asztmás, allergiás panaszokat is. 

 

Mégis hogyan alkalmazzuk, hogy valóban hatásos, ugyanakkor biztonságos legyen?

 

 

A hagyományos inhalálás

 

A klasszikus módszer szerint egy edényben vizet kell forralni, beletenni a sót, majd a gőz fölé hajolni, letakarni a fejünket egy törölközővel, és nagyokat lélegezni a felszálló párából. Ma már azonban tudjuk, hogy a forró gőz ártalmas lehet a nyálkahártyának! 

 

Ezért a vizet ne melegítsük forráspontig, vagy várjuk meg, amíg hűl egy kicsit. A belélegzett gőznek nem szabad forrónak lennie, csupán kellemesen melegnek. 

 

A módszer egyéb lépései viszont változatlanok: a meleg vízbe tegyünk Himalája sót, majd hajoljunk az edény fölé, borítsunk magunkra egy törölközőt, és 10-20 percen keresztül lélegezzünk mélyeket a felszálló párából. A só jótékony hatásait valószínűleg már rövid időn belül érezni fogjuk, az orrunk kitisztul, jobban kapunk levegőt, és a letapadt váladék is elkezd feloldódni. 

 

A sós vizes inhalálás után legalább 1-2 órán keresztül pihenjünk a meleg szobában, ezért érdemes este, lefekvés előtt alkalmazni. 

 

 

A sóinhalátor használata

 

A sópipa egy modern és kényelmes módszer, ha nem szeretnénk bajlódni a hagyományos inhalálással. A kis méretű sóinhalátorba Himalája kristálysót kell tenni, majd a felső, keskeny nyíláson keresztül belélegezni a sós levegőt. 

 

Az eszköz tulajdonképpen egy zsebben hordható sóterápiás készülék, melyet bárhol, bármikor használhatunk. Kiegészítő kezelésként tökéletesen alkalmas a légúti betegségek tüneteinek csökkentésére, valamint alkalmazható allergiás, asztmás panaszok esetén is. 

 

Sőt: prevenciós céllal is kiváló, ugyanis a sós vizes inhalálás tisztán tartja a légutakat, védelmet nyújt a levegőben lévő kórokozók ellen, és megelőzi a száraz levegő miatt kialakuló köhögést, amely jellemző tünet a téli időszakban. 

 

 

Mit tehetünk még?

 

A rendszeres sós vizes inhalálás mellett otthonunk levegőjének tisztán tartásával is védekezhetünk a légúti panaszok ellen. Hideg időben is szellőztessünk naponta többször, és a lakás több pontján is helyezzünk el sólámpákat, sómécseseket. 

 

Ha kellemes illatot szeretnénk, akkor használjunk aromalámpát, tetszőleges illóolajokkal. Légúti betegségekre kiváló például a borsmenta, a citrom, a kakukkfű vagy a majoranna. 

Krónikus megbetegedéseknél a rendszeres inhalálás mellett érdemes sókamrát vagy sófalat kialakítani, hiszen a Himalája só jelentősen csökkentheti a panaszokat. Webáruházunk kínálatában számos, Himalája sóból készült termék érhető el!

Kosár0
Még nincsenek termékek a Kosárban.
Vásárlás folytatása
0