fekete só_blog Cover

Ötletek a fekete só felhasználásához

A címben szereplő só egy különleges anyag, mely nemcsak küllemében, hanem ízében is sajátos jellemzőkkel bír. A fekete só felhasználása pedig sokféleképpen lehetséges, ám mivel hazánkban kevésbé elterjedt, ezért adunk most pár nagyszerű ötletet, ha esetleg te is kipróbálnád.

 

 

Miért olyan különleges a fekete só?

 

A Kala Namak néven is emlegetett fekete Himalája sót nálunk alig ismerik, ám az ázsiai és indiai gasztronómiában közkedvelt ételízesítőnek számít. Fekete szemcsékből áll, melyeket gyakran rózsaszínű, barnás vagy akár lilás szemek is tarkítanak. 

 

Számos pozitív hatása van, például javítja az emésztést, csökkenti a puffadást, és a haj, valamint a bőr egészségére is jótékonyan hat. Ám a legfőbb különlegessége mégsem ez, hanem a sajátos csípős-kénes íze, ami a tojásra emlékeztet. A fekete só felhasználása ezért a vegánok körében roppant népszerű, hisz más tojáspótlókkal vegyítve a tojás ízének ls állagának szinte tökéletes illúziója kelthető vele.

 

Alacsony nátriumtartalmának köszönhetően azok is fogyaszthatják, akik magas vérnyomásban szenvednek, vagy más okból ügyelniük kell a napi nátriumbevitelre. 

 

Érdemes tehát megkóstolnod ezt a sókülönlegességet, amihez hoztunk néhány remek receptötletet!

 

 

Vegán tükörtojás fekete só felhasználásával

 

Egy olyan vegán étel, amely mind kinézetében, mind ízében a hagyományos tükörtojást idézi.

 

Hozzávalók:

 

  • 1 tömb natúr tofu
  • 1 teáskanál sörélesztőpehely
  • 1 dl forró víz
  • 2 evőkanál burgonyapehely
  • 1 evőkanál lenmag
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • Fűszerek ízlés szerint: kurkuma, fekete só, bors

 

A tofut vágd fel kb. 1 centiméter vastag szeletekre, majd késsel vagy pogácsaszaggatóval készíts belőle köröket. A többi hozzávalót keverd össze, majd az így kapott krémet halmozd a tofukörök közepére, és egy serpenyőben, kevés olajon süsd meg. 

 

 

Vegán rántotta tofuból

 

Ismét egy klasszikus tojásos étel vegán verzióban. A fekete só itt is kulcsfontosságú a megfelelő ízhatás eléréséhez.

 

Hozzávalók:

  • 1 tömb tofu 
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • fél dl növényi tejszín
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • kurkuma
  • fekete só ízlés szerint

 

A hagymát kockázd fel, majd egy kevés olajon dinszteld üvegesre. Közben a tofut törd össze villával, majd amikor a hagyma kezd áttetszővé válni, tedd a serpenyőbe, öntsd hozzá a tejszínt, majd szórd bele a kurkumát és a fekete sót. Az előbbi szép sárga színt, az utóbbi tojásos ízt ad az ételnek. Közepes lángon, gyakran kevergetve süsd addig, amíg rántottához hasonló állagot nem kapsz.

 

A kész ételt megszórhatod frissen őrölt borssal, apróra vágott petrezselyemmel, pirospaprikával. Fogyaszd kenyérrel vagy zöldségekkel. 

 

 

Vegán cukorborsós-spenótos  gnocchi

 

Ez az étel ékes bizonyítéka annak, hogy a fekete só felhasználása nem csak indiai ételekben lehetséges. Íme egy alapvetően olaszos fogás átalakítva, “veganizálva”.

 

Hozzávalók:

  • 500 g vegán gnocchi
  • 200 g bébispenót
  • 200 g cukorborsó
  • 3 dl növényi tejszín
  • 2 evőkanál sörélesztőpehely
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0,5 teáskanál fekete só
  • 2 evőkanál szárított vagy frissen apróra vágott petrezselyem
  • Bors ízlés szerint 

 

A tejszínből, sörélesztőpehelyből, citromléből, fekete sóból és borsból készíts homogén állagú mártást. A fokhagymát préseld össze, majd keverd a krémhez. A gnocchikat tedd egy serpenyőbe, majd add hozzá a cukorborsót és a spenótot, végül a tejszínes mártást. Alacsony lángon főzd addig, amíg a spenót összeesik és a borsó némileg megpuhul. 

Reméljük, meghoztuk a kedved a fekete só kipróbálásához! Ha érdekelnek még a Himalája só egyéb felhasználási területei is, nézz körül webshopunkban! Az elkészített ételekhez pedig jó étvágyat kívánunk!

Kosár0
Még nincsenek termékek a Kosárban.
Vásárlás folytatása
0