Fekete Só

Himalája Fekete Só – a Kala Namak

Néhány érdekesség és tudnivaló a fekete sók világából

A legkönnyebben elérhető fekete sók egyike a Himalája Fekete Só vagy Kala Namak – különböző ételtípusok esetén kitűnően alkalmazható, akár savanyúságok, saláták vagy gyümölcsök is szóba jöhetnek.

Sikeresen használhatunk fekete sót olyan ételekhez, amelyek vegán tojáspótlót tartalmaznak.

Sokak számára teljesen ismeretlen anyag,

pedig különböző területeken ma összesen 3 féle fekete sót ismerhetünk:

Fekete rituális só: Boszorkánysóként is ismert, hamut, szenet, tengeri sót és néha fekete festéket tartalmaz. Az emberek úgy vélik, hogy mágikus képességekkel rendelkezik, és véd a negatív szellemektől. Ez azt is jelenti, hogy fogyasztásra alkalmatlan.

Fekete láva só: ezt Hawaii fekete sónak is nevezik, mivel Hawaii-ból származik.

Fekete színű, jellegzetes földi íze van, enyhe füstös ízzel. A fekete sót másképp készítik, mint a szokásos asztali sót, mivel nátrium-klorid, nátrium-biszulfát, nátrium-szulfát és vas-szulfát kombinációját tartalmazza. Ezt a sót ezután szénnel összekeverik és melegítik, hogy megkapják a végterméket. Ennek a sóösszetétel-változásnak köszönhetően a fekete mélyebb ízű, mint a szokásos só.

– Himalája Fekete Só: ez a só indiai fekete só vagy Kala Namak néven is ismert, és csípős íze van, amelyet az ázsiai és az indiai konyhában használnak, leggyakoribb lelőhelye a Himalája régiója. Színe a fekete szemcséken kívül rózsaszínű-barnás, illetve lilás színűeket is felfedezhetünk.

A Himalája Fekete Só egészségügyi előnyei

  Alacsony nátriumtartalma miatt a magas vérnyomásban szenvedők és az alacsony nátriumtartalmú étrendben élők ezt a sót alternatívaként használhatják.

Csomósodást gátló, illetve egyéb adalékanyagokat nem  tartalmaz  A fekete sóból hiányoznak olyan káros adalékanyagok, mint a kálium-jodát és a nátrium-szilikát. 

Javítja az emésztést.

A fekete sót hagyományosan az emésztés javítására, a puffadás enyhítésére, a gázképződés megakadályozására és hashajtó hatásra használják.

Javítja a bőr egészségét. Ásványi anyag tartalma miatt egyes tanulmányok azt állítják, hogy a fekete só javíthatja a bőr és a haj egészségét.

Ízek, élmények

A fekete só fokozza az ízeket a sült ételekben is – szórhatunk olyan harapnivalóinkra, mint sült földimogyoró, sült hüvelyesek, és párosíthatja klasszikus indiai fűszerekkel, mint például koriander mag, mangó por és kurkuma.

Tapasztalatok alapján számos ételben fogyasztható, például savanyúságokban, salátákban, chutney-ban, raitasban és gyümölcssalátában

Használhatunk fekete sót olyan ételekhez, amelyek vegán tojáspótlókat tartalmaznak, például vegán rántotta, tofu rántotta, csicseriborsó omlett, vegán sült rizs, vegán tortilla, frittata, quiche vagy akár egy vegán carbonara.

A fekete alacsonyabb nátriumtartalmát vegyük figyelembe az ízesítés folyamán!

Webáruházunk kínálatában már elérhető, bátran próbáld ki, hozz ki ételeidből új ízeket, új élményeket!

Kosár0
Még nincsenek termékek a Kosárban.
Vásárlás folytatása
0