Fülfájás_blog cover

Fülfájás és só – egy ősi népi gyógymód nyomában

A fül fájdalma bármilyen okból is lép fel, meglehetősen kellemetlen tud lenni. A tradicionális orvoslás a fülfájásra sót javasol, amivel hatékonyan csökkenthetőek a panaszok. Miért működik ez a módszer? Hogyan kell alkalmazni? Milyen sót használjunk hozzá? Ezeknek járunk most utána!

 

 

Mitől alakulhat ki a fülfájás?

 

A fülfájásnak sok oka lehet, a hallójáratba került idegentesttől kezdve a dobhártya sérülésén át a vírusos vagy bakteriális fertőzésekig. 

 

A téli időszakban gyakran megfázás szövődményeként alakul ki, főként gyerekek esetében, akiknek a fülkürtje rövidebb és gyorsabban eljutnak a kórokozók a hallójáratba. A fájdalom lehet tompa vagy éles, nyilalló jellegű, amit gyakran kísér halláscsökkenés vagy pattogó hang, esetenként pedig váladékozás is jelentkezhet.

 

A pontos diagnózis felállítása azonban a fül-orr gégész feladata, így ha fülfájást tapasztalsz, mindenképp fordulj orvoshoz! Amíg azonban nem jutsz el a vizsgálatra, a tünetek enyhítésére alkalmazhatod a régi jól bevált módszert, a sót is. 

 

 

Hogyan kell a fülfájásra sót használni?

 

A só remek természetes gyógymód a fülfájás kezelésére, de van pár dolog, amire oda kell figyelni. Először is a sónak nem szabad közvetlenül a hallójáratba jutnia, vagyis tilos beleszórni vagy sós vízzel kimosni a fület! 

 

Ehelyett használd a webáruházunkban kapható Himalája sóval töltött kispárnákat. A puha, plüss anyag kellemes érintés a bőrnek, a kedves kis minták pedig a gyerekek tetszését is elnyerik. A párnák igény szerint hűthetőek és melegíthetők, a huzat pedig levehető és mosható.

 

Fülfájás esetén értelemszerűen a melegítés lesz a célravezetőbb. Ehhez a kispárnát vedd ki a huzatból, majd helyezd az 50oC-ra felmelegített sütőbe körülbelül 25-30 percre. A felmelegedett belső részt rakd vissza a huzatba, majd tedd a párnát a fájó fülre és tartsd ott, amíg ki nem hűl. 

 

Ezután újra melegítsd meg, és ismét borogasd be vele a füledet. Egy nap akár többször is megismételheted a kezelést. 

 

 

Hogyan segít a só a fülfájáson?

 

A melegítés hatására a vérkeringés gyorsul az érintett területen, ezáltal a fülben csökken a nyomás és csillapodik a fájdalom. 

 

Mindemellett a só híresen gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, vírus- és baktériumölő, valamint fertőtlenítő hatású. A fülbe bejutó, mikroszkopikus méretű sószemcséket tartalmazó levegő által érvényesülhetnek ezek a gyógyhatások.

 

Felmerül a kérdés, hogy miért pont Himalája só? Azért, mert míg a normál konyhasó az ipari tisztítási eljárások miatt csak nátrium-kloridot tartalmaz, addig a Himalája sóban rengeteg egyéb hasznos ásványi anyag és nyomelem található. Emiatt nemcsak étkezési és szépségápolási, hanem gyógyászati célra is sokkal alkalmasabb. 

 

Ha a fülfájás a nátha szövődményeként alakult ki, akkor a sós melegítés mellett érdemes a sós vízzel történő inhalálást is alkalmazni, mert ez fertőtleníti a légutakat és segít fellazítani a letapadt váladékot. Az orrjáratok tisztulásával egyhuzamban valószínűleg a fülfájás is fokozatosan csökken majd. A köhögéscsillapításban pedig a sópipa lehet a segítségedre.

Láthatod, hogy a sokoldalú Himalája só mennyi előnyös hatással bír, nézz körül webshopunkban, próbáld ki termékeinket, hogy mindezeket te is megtapasztalhasd!

Kosár0
Még nincsenek termékek a Kosárban.
Vásárlás folytatása
0