Nyalósó_blog cover

Az állattartás egyik nagy kérdése: mire jó a nyalósó?

Mire jó a nyalósó? Ez a kérdés bizonyára már mindenkinek a fejében felmerült, aki látott például lóistállóba kihelyezett sótömböt, amit az állatok előszeretettel nyalogatnak. Vajon mi ez és miért van szükség rá?

 

 

A növényevő állatok táplálkozása

 

A növényevő állatok takarmányozása során oda kell figyelni arra, hogy minden fontos tápanyagot biztosítsunk számukra. Fajtától függően szükségük van friss, zöld növényekre, szárított takarmányra, szemes tápra különféle magvakból. Ezekben viszont nem minden ásványi anyag található meg a kellő mennyiségben. A nátrium mennyisége például a növényekben igen alacsony, holott a hiánya számos problémát okozhat. 

 

A nátrium legjobb forrása pedig nem más, mint a só. A sóhiányos állapotban lévő állatoknál megfigyelhető, hogy nyalogatják például a falat, a köveket, megeszik a földet, rágcsálják a fák kérgét. Ezek intő jelek, amik arra utalnak, hogy a jószágoknak sóra van szüksége, amit a legegyszerűbb a kifejezetten számukra készült nyalósóval biztosítani. 

 

A sópótlásról való gondoskodás a takarmányozás fontos része, és nemcsak a lovak, hanem a tehenek, kecskék, juhok esetében is. 

 

 

Pontosan mire jó a nyalósó?

 

A nyalósó egy nagyobb sódarab, ami lehet préselt, vagy Himalája só esetén természetes, tömb formájú. A felhasználása roppant egyszerű, tulajdonképpen egyetlen teendő van vele: kihelyezni oda, ahol az állatok szabadon hozzáférnek. 

 

Ők ösztönösen tudják, hogy mikor mennyit kell fogyasztaniuk belőle, és mivel a nyalósó extra kemény, ezért nem tudják szétharapni, csupán lassan elnyalogatni. A sótömbön átvezetett kötélnek köszönhetően a só könnyen felrögzíthető, és fixen a helyén marad. 

 

A só több fronton is hozzájárul az állatok egészségéhez: erősíti a csontokat, támogatja az immunrendszert, hozzájárul az egészséges bőrhöz és szőrzethez, növendék állatoknál támogatja a fejlődést.

 

A nyalósó ideális esetben olyan összetételű, hogy nem csupán nátrium-kloridot, hanem egyéb fontos tápanyagokat, például cinket, magnéziumot, vasat, foszfort, kalciumot is tartalmaz. Az állattartási kellékeket forgalmazó üzletekben sokféle nyalósó kapható, mi azonban a természetes, 100% Himalája sóból készült termékeket ajánljuk.

 

 

Miért válaszd a Himalája sót?

 

A Himalája só étkezési célú fogyasztásának számos egészségügyi előnye van: jótékonyan hat a test biokémiai és -fizikai folyamataira, jót tesz a keringési rendszernek, a vérnyomásnak, a szívműködésnek, támogatja az anyagcsere-folyamatokat, méregtelenít, támogatja az immunrendszert, valamint az izmok, ízületek működését.

 

Felmerül hát a kérdés, hogy miért ne élvezhetnék ki az állatok is ezeket a kedvező élettani hatásokat? A nálunk kapható nyalósó ugyanolyan 100%-ig tiszta és természetes, adalékanyag-mentes sóból készül, mint az emberi fogyasztásra szánt változat, különbség csupán az állagában van. 

 

A nyalósó kihelyezése utána mindössze annyi dolgod lesz, hogy biztosítsd a friss vizet, ugyanis a sófogyasztás végett az állatok folyadékigénye is megnő. A tömböt a szabadban is elhelyezheted, viszont ügyelj arra, hogy száraz helyen legyen, ugyanis nedvesség hatására feloldódik. 

 

Célszerű az istállóban, vagy egy kinti féltető alatt, csapadéktól védett helyen tárolni. Mivel a só a növekedésben lévő egyedek számára is fontos, ezért olyan magasságban legyen, hogy ők is könnyen hozzáférhessenek.

 

Gondoskodj haszonállataid tápanyagpótlásáról a természet erejével! Most, hogy már tudod, mire jó a nyalósó, ideje, hogy körülnézz webáruházunk kínálatában, és kiválaszd a számodra szimpatikus termékeket.Kosár0
Még nincsenek termékek a Kosárban.
Vásárlás folytatása
0