Miért folyik_ blog Cover

Egy furcsa, de gyakori jelenség nyomában – miért folyik a sólámpa?

A Himalája sólámpa minden helyiségben remekül mutat, de előfordulhat, hogy egyszer csak azt veszed észre, hogy nedves, esetleg egy kis tócsa van alatta. Vajon miért folyik a sólámpa? Lesz ettől valami baja? Hogyan orvosold ezt a problémát? Cikkünkből minden kérdésedre választ kapsz!

 

 

Kezdjük legijesztőbb dologgal: miért folyik a sólámpa?

 

Ha azt veszed észre, hogy a Himalája sólámpád “könnyezik”, netán egyenesen vizesnek tűnik, esetleg még egy kis tócsa van alatta, először is ne ijedj meg! A jelenség korántsem egyedülálló, rajtad kívül már sokan mások is szembesültek vele.

 

A mögöttes ok pedig igazán egyszerű: túl párás környezetben van. A só ugyanis megköti a nedvességet, de ha a közeg, ahol elhelyezted, túlságosan párás, akkor értelemszerűen több nedvességet szív fel, ami nem tud elpárologni, így a víz kicsapódik a sólámpa felületén.

 

A jelenség állandó lehet akkor, ha alapvetően nedves éghajlaton élsz (pl. tengerpart közelében vagy trópusi égövben), vagy ha az otthonod szellőzése nem megfelelő és magas a benti páratartalom. Időszakos jelleggel pedig akkor következhet be a sólámpa nedvesedése, ha csapadékosabb az idő, például több napon keresztül szinte folyamatosan esik az eső. 

 

 

Ne tárold a sólámpát olyan helyiségben, ahol magas a páratartalom!

 

Ha azt veszed észre, hogy a konyhában vagy a fürdőszobában tartott sólámpa kezd el folyni, akkor minél előbb vidd át egy másik, szárazabb helyiségbe. Gondolj arra, hogy a sószappan is oldódni kezd, ha bevizezed, és az étkezési sót is könnyen fel lehet oldani némi vízben.

 

Nagyjából ugyanez a folyamat játszódik le nedves közegben a sólámpa felületén is. Ezért sem ildomos a magas páratartalmú helyiségben tartani. Ha a lámpa nemcsak kívül, hanem belül is nedvesedni kezd, akkor a sós víz károsíthatja az izzót és a foglalatot is. 

 

 

Mi a teendő, ha az egész házban magas a páratartalom?

 

Akadnak olyan épületek, ahol eleve gondot okoz a nedvesedés. Ennek általában a nem létező vagy rosszul kivitelezett szigetelés az oka, ami miatt a talaj felől érkező nedvesség vagy a csapadék átszivárog a falakon. 

 

Ennek általában jól látható jelei vannak: a falakon fekete penészfoltok jelennek meg, az ablaküvegeken csorog a víz. A magas páratartalom nem csupán esztétikai problémákat okoz, hanem az egészségre is ártalmas, hiszen a penészgombák által kibocsátott spóra a levegőben terjed, és allergiás tüneteket, asztmát idézhet elő. A párás közegben ráadásul a megfázásos betegségek esélye is nő. 

 

Ha ezeket tapasztalod, érdemes mielőbb konzultálnod egy épületszigetelésben jártas szakemberrel. Ilyenkor ugyanis az már csak egy elenyésző probléma, hogy miért folyik a sólámpa, ennél sokkal fontosabb, hogy az épület szigetelése és szellőzése megoldott legyen, és a páratartalom normalizálódjon. 

 

 

Mit tegyél az átnedvesedett sólámpával?

 

Ha azt veszed észre, hogy folyik a sólámpa, akkor ne használd, ugyanis az égő és a foglalat elektronikája a nedvesség hatására károsodhat! 

 

Óvatosan távolítsd el az izzót a foglalattal együtt, majd a sótömböt tedd egy olyan helyre, ahol biztonságosan ki tud száradni. Nyáron ez lehet a kert vagy az erkély, ahol napfény éri, de ha nincs jobb megoldás, alacsony hőfokon a sütőbe is beteheted, hogy elpárologtasd róla a nedvességet. 

 

A lámpából szivárgó sós víz megmarhatja az alatta lévő padló vagy bútor felületét, ezért ha nedvesedést észlelsz, akkor helyezz alá egy tálcát, ami felfogja a vizet és megóvja a lámpa környezetét a további károsodástól.

Reméljük, mihamarabb sikerül megoldanod a párásodás problémáját, és újabb nagyszerű Himalája sótermékekkel bővíted otthonodat!

Kosár0
Még nincsenek termékek a Kosárban.
Vásárlás folytatása
0