Ma már hazánkban is könnyen hozzáférhető, emellett egyre népszerűbb a Himalája Sókristály, amivel nemcsak a konyhában válthatjuk ki a hagyományos asztali sót, hanem mellette számos egyéb célra is alkalmas.
Ebből a só típusból készítenek téglát, csempét, sütőlapot, tálalókészletet és poharakat is, de cikkünkben most ahhoz adunk néhány tippet, hogy mi mindenre lehet felhasználni kristályos állagban.
Lehetőségek a konyhában
Miért érdemes lecserélni a sima konyhasót étkezési Himalája Sóra? Nos azért, mert ez a föld legrégebbi, 100%-os tisztaságú sója, amit a Himalája vidékén bányásznak. A vegyi úton tisztított nátrium-kloriddal ellentétben rengetegféle nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaz (ennek köszönhető jellegzetes rózsaszínes-narancssárgás árnyalata is), ezért pozitív hatással van az egészségünkre.
Ételek ízesítésére ugyanúgy használható, mint a sima asztali só, bátran süssünk-főzzünk vele. Sőt, kipróbálhatjuk vele a sóágyon történő sütés méltatlanul háttérbe szorult technikáját is, amivel a húsok külseje finom ropogósra sül, a belsejük ellenben omlós és szaftos marad. Az egész csirke és bizonyos halfajták elkészítésére az egyik legjobb módszer.
A konyhában tehát minden téren helyettesíthető vele a normál só, általa egészségesebbé tehetjük az étrendünket.
Himalája sókristály a fürdőszobában
Magas ásványianyag- és nyomelemtartalmának köszönhetően nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is érdemes alkalmazni. Elősegíti a bőr méregtelenítését, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatással bír, mérsékli a túlzott faggyútermelést és ápolja, táplálja a bőrt.
Az egyik módszer, ha fürdősóként alkalmazzuk. Az étkezési Himalája Só is beleszórható a fürdővízbe, de wellnesstermékeink között többféle változatban is elérhető. A natúr termék mellett kapható levendulás, mentás, zöld teás változat is, melyekben az említett összetevők pozitív hatásai is érvényesülnek.
A levendulás fürdősó nyugtat és javíthatja az alvás minőségét, a mentás frissít és energizál, a zöld teás pedig magas antioxidáns tartalmának köszönhetően méregtelenít és revitalizál.
A Himalája kristálysó egy másik felhasználási módja, ha bőrradírt készítünk belőle. Ehhez a sót el kell keverni szűz kókusz- vagy olívaolajjal, de ez az alaprecept kiegészíthető további hozzávalókkal is. Például friss aloe vera géllel, pár csepp illóolajjal (ügyeljünk rá, hogy csak 100% natúr növényi olajat használjunk, amiben nincsenek mesterséges aromák), argán- vagy mandulaolajjal, zöld teával.
Az arányok az összetevőktől függően változhatnak, a lényeg, hogy egy sűrű, szemcsés, de jól kenhető masszát kapjunk. Ezzel dörzsöljük át óvatosan az arcunkat vagy akár az egész testünket, majd öblítsük le. Az elhalt hámsejtek eltávolításával a bőrünk csodásan puha és bársonyos tapintású lesz.
Használjuk dekorációként, készítsünk sótálat!
A Himalája Sókristályból egyedi és mutatós lakásdekoráció is készíthető, ehhez csak egy üvegtálra, egy tányérra, némi sóra és vízre lesz szükség. A sótál készítésének menetét egy korábbi cikkünkben már részleteztük, így erre itt most nem térnénk ki újra.
A lényeg, hogy néhány egyszerű hozzávalóból némi türelemmel egy olyan dísztárgyat készíthetünk, ami nemcsak jól mutat, hanem tisztábbá teszi és párásítja a szoba levegőjét, ezért voltaképpen még hasznos is.
Látható tehát, hogy a Himalája Só mennyire sokoldalúan felhasználható, ezért mindenkit csak arra tudunk bíztatni, hogy próbálja ki, és élvezze az előnyeit!