Természetes gyógymódok_blog Cover

Természetes gyógymódok száraz és hurutos köhögésre

A köhögés az egyik legkellemetlenebb légúti panasz, ráadásul a téli időszakban nagyon sokan szenvednek tőle. A száraz és hurutos köhögésre azonban nem a gyógyszerek jelentik az egyetlen megoldást, hanem léteznek természetes gyógymódok is, melyek szintén hatékonyak, és nem okoznak mellékhatásokat. Nézzünk is meg néhányat!

 

 

Mi a különbség a száraz és a hurutos köhögés között?

 

Elöljáróban érdemes röviden tisztázni, hogy két eltérő köhögéstípusról van szó. A száraz köhögés során nincs váladékürítés, míg a hurutosnál az ingert a nyálkahártya által termelt váladék váltja ki, amely letapad az alsó légutakban.

 

A száraz köhögést csillapítani kell, a hurutosat viszont nem szabad, hisz itt pont az a lényeg, hogy mielőbb felköhögjük az irritációt okozó, baktériumoknak is remek táptalajt adó váladékot. Itt tehát a fő feladat a nyákoldás elősegítése, a nyák távozásával pedig a köhögés is elmúlik. A gyógyulás felgyorsítható az alábbi módszerek alkalmazásával:

 

 

Sós vizes gargalizálás 

 

A só remek fertőtlenítő hatású szer, ezért száraz és hurutos köhögésre is alkalmazható. Keverj el egy pohár langyos vízben 1 csapott kávéskanálnyi Himalája Sót, majd az így kapott keverékkel gargalizálj alaposan. 

 

A sós víz a garatba jutva elpusztítja a kórokozókat, illetve enyhülést nyújt a fájó, égő toroknak. Fontos, hogy a vizet ne nyeld le, hanem gargalizálás után köpd ki. Akár megelőzésképp is alkalmazhatod: amint érzed, hogy kapar a torkod, rögtön kezdd el az öblögetést, így már az elején “nyakon csípheted” a fertőzést és meggátolhatod a súlyosabb tünetek kialakulását. 

 

 

Sós vizes inhalálás

 

Az inhalálás szintén egy régóta alkalmazott hatékony módszer. Tégy egy tálba meleg (de nem forró) vizet, keverj el benne 1-2 evőkanál Himalája sót, majd hajolj fölé, teríts a fejedre egy törölközőt vagy pokrócot, és lélegezz nagyokat orron és szájon át a sós vízpárából. 

 

A gőzben lévő mikroszkopikus sószemcsék bejutnak a légutakba, ahol elpusztítják a baktériumokat és vírusokat, valamint hurutos köhögésnél elősegítik a váladék feloldását.

 

Illetve használhatsz még sópipát is, aminek előnye, hogy az inhalálással ellentétben nem igényel előkészületet, a kis eszköz zsebben és táskában is elfér, így bárhová magaddal viheted, és bármikor belélegezheted a sós levegőt, ha rád törne a köhögés.

 

 

Sós vizes párologtatás

 

A köhögést sokszor súlyosbítja a szoba száraz levegője is, ami a fűtési szezonban gyakori jelenség. A sós víz párologtatása viszont megoldja a problémát.

 

Ehhez használhatsz hidegpárát kibocsátó készüléket, vagy hagyományos, teamécsessel működő párologtatót is. A víz párolgása által a levegő kevésbé lesz száraz, a só pedig a belégzés során a légutakban szintén kifejti jótékony hatásait. Száraz és hurutos köhögésre is kiváló módszer. 

 

Főleg éjszaka érdemes alkalmazni, hogy nyugodt legyen a pihenésed, és ne törjön rád folyton a köhögési inger. 

 

 

Száraz és hurutos köhögésre is gyógyír a bőséges folyadékfogyasztás

 

Bármilyen típusú köhögés is kínozzon, az említett sóterápiás módszerek mellett (amihez minden szükséges kelléket megtalálsz webáruházunkban) elengedhetetlen a sok folyadék.

 

Száraz köhögés esetén a meleg italok (pl. tea, tej) enyhítik a kínzó torokfájást és csökkentik a kaparás miatt jelentkező köhögést. 

 

Hurutos köhögés esetén pedig fogyassz kakukkfűből, lándzsás útifűből, csalánból vagy hagymából készült, mézzel édesített teát, mert ezek a gyógynövények elősegítik a váladék feloldását, a méz pedig megnyugtatja az irritált garatnyálkahártyát. 

 

Ezekkel a módszerekkel gyógyszerek szedése nélkül is lerövidíthető a gyógyulás ideje.Kosár0
Még nincsenek termékek a Kosárban.
Vásárlás folytatása
0