Otthonfelújítási támogatás-BLOG

Otthonfelújítási támogatás

 

Még elérhető – és a tervek szerint 2022. December 31-ig folyamatosan elérhető is marad – az otthonfelújítási támogatás 2021 program, amely lehetőséget nyújt arra, hogy bizonyos feltételek mellett, maximum hárommillió forintos – utólagos elszámolású, vissza nem térítendő – támogatás segítségével korszerűsíthessük, felújítsuk otthonunkat.

Hogyan működik az otthonfelújítási támogatás? 

Milyen feltételei vannak, mire kell odafigyelni, és mire használható fel a Himalája Sóháznál? 

Cikkünkben igyekszünk mindent összefoglalni.

 

 

Pontosan miről is szól az otthonfelújítási támogatás?

 

A támogatás 2021. Január 01-én indult,  bizonyos feltételeknek megfelelve, azokat betartva biztosítja, hogy az otthonod felújítási költségének a felét – de legfeljebb 3.000.000,- Ft-ot – számlák ellenében utólag visszakaphass a magyar államtól.

 

A program igénybevételéhez, meg kell felelned néhány feltételnek, fontos figyelmesen átböngészni a kiírást, mert a felhasználási köre is meghatározott, illetve van számos  követelménye is – figyelmetlenség esetén részben, vagy akár a támogatás egészét is elbukhatod.

 

A támogatás két legnagyobb előnye, hogy széles körben felhasználható: a Magyar Közlönyben tételes lista jelent meg, amikre a támogatást igénybe veheted, és az állam garantálja a 2022. December 31-ig tartó időintervallumot. Nálunk is találsz olyan lehetőséget , amelyre igénybe veheted az otthonfelújítási támogatást, ezáltal csökkentheted a költségeidet.

 

 

Ki jogosult igénybe venni az otthonfelújítási támogatás 2021-et? 

 

Személyi feltételek

Igénybe veheted ha házastársak vagy élettársak vagytok (esetleg  egyedülálló szülő vagy) és veled egy lakcímre bejelentett, legalább egy, 25 év alatti saját vagy örökbefogadott gyermeked van. Jogosult vagy minimum 12 hetes várandós állapot esetén is, vagy ha a gyermeked idősebb mint 25 éves, de megváltozott munkaképességű. Ha a szülők lakóhelye nem azonos, akkor az a szülő a jogosult a maximum 3.000.000,- Ft-os támogatásra, akinél legalább egy közös gyermek lakóhelye van. A jogszabály kimondja, hogy mindkét szülő a maximum 3 millió forintos támogatási összeg felére jogosult akkor, ha külön-külön mind a kettejük lakóhelye megegyezik legalább az egyik gyermekük lakóhelyével.

 

Társadalombiztosítási feltételek, elvárások

Mindenképpen rendelkezned kell egy évre visszamenőleg folyamatos társadalombiztosítási jogviszonnyal. Érthetőbben fogalmazva azt jelenti, hogy akkor vagy jogosult, ha az elmúlt egy évben volt utánad fizetve TB-járulék. Házassági viszony vagy élettársak esetén a  pandémiára való tekintettel elegendő, ha egyikőtöknek van rendezett jogviszonya legalább 1 évre visszamenően. Ebbe beleszámít, ha legfeljebb 3 hónapon belül vesztetted el a munkádat, és átmenetileg regisztrált munkanélküli vagy.

Fontos: mindenképpen a felújítandó ingatlanban kell lakni (ott kell bejelentve lenni) és a magyar állampolgárság is feltétel.

Ha a fenti  feltételeknek rendben vannak, akkor igénybe vehetitek a támogatást, amelynél fontos szempont, hogy mindössze egyszer nyújtható be elszámolás. Nem oldható meg olyan módon, hogy több részletben igényeltek a támogatásból a maximális összeg eléréséig.

 

 

A Himalája Sóház termékeire fel lehet használni az otthonfelújítási támogatás 2021-et?

 

Röviden:  igen!

A kapcsolódó jogszabály:

  „A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet módosítása

 1. § (1) Az R2. 6. § j) pontja a következő jg) alponttal kiegészülve lépett hatályba:

 A támogatás a következő építési tevékenységek esetén igényelhető: belső tér felújítása.

 Ha a már felsorolt feltételnek megfelelsz, akkor a Himalája Sóháznál található beépítendő sótermékek nagy részére felhasználható a támogatás. Íme, egy teljesen életszerű példa: az 518/2020. (XI. 25.) alpont alapján, amennyiben szeretnéd az otthonodban szeretnéd az összes korszerűtlen lámpát korszerű LED lámpatestekre, okosvilágítás-berendezésekre cserélni, vagy bármilyen lakáson belül fixen beépítésre kerülő sótégláinkra, vagy megvilágított sófalakra, akkor a támogatást igénybe véve erre lehetőséged van.

Kialakíthatsz sófalakat a gyerekszobában, vagy akár a nappaliban is, de lehetőséged van, hogy otthonodon belül megvalósítsd korábbi álmodat, wellness-helyiségedben, vagy szaunádban is elkészítheted a Himalája Sótéglákból elkészített világítással rendelkező sófaladat.

Vásárlásodat követően, a feltételrendszer megfelelősége esetén az állam visszatéríti majd a termékek és a munkadíj maximum 50%-át,  így gyakorlatilag akár féláron oldhatod meg a felújítást!

  

Melyik termékekre nem használható fel az otthonfelújítási támogatás?

 

 Az Államkincstár állásfoglalásában alapszabályként tekinthető, hogy olyan termékekre igényelhetsz támogatást melyek:

 • a lakásodon/házadon belül kerülnek felszerelésre, tehát a terasz felújításakor sem támogatható kültéri lámpa és így természetesen a kerted világítását sem újíthatod meg támogatással. 
 • a támogatást kapó termék/berendezés fixen kerül felszerelésre otthonodba, tehát például ellenőrzés után nem vihető el más otthonba. Ezen értelmezés alapján nem kap támogatást egy asztali méretű,  vagy akár egy 110 kg-os sólámpa sem.

 

Otthonfelújítási támogatás szerződésminta

 

A vállalkozói szerződés mindkét félnek biztosíték.

Az Államkincstár oldalán elérhető a szerződésminta, amelyet a felújítás során szükséges mellékelni.

 

  

Mire használhatod fel az otthonfelújítási támogatást nálunk?

 

Minden olyan termékünkre, amit a házad / otthonod belső tereinek korszerűsítésére használtál.

Az alábbi termékeink tartoznak ide: 

 •  a sószikla, a sórög  – amennyiben keretbe építve, fixen helyezed el
 •  a sótéglák minden típusa
 •  a sócsempék
 •  teljes sófal kialakítások-kivitelezések

 

 Természetesen minden termékünkről az Államkincstárhoz benyújtható, megfelelő számlát állítunk ki, ami számodra ahhoz szükséges, hogy a termékek árának legfeljebb 50%-át utólag lehetőséged legyen visszaigényelni. 

 

 

A visszaigénylés menete

 

Az összegyűjtött számlákat be kell nyújtani az Államkincstárnak –  maximum 30 napon belül elbírálja és 5 napos utalási kötelezettsége van, tehát maximum 30+5 nap alatt utalja az általad megadott bankszámlaszámra a – megfelelően – visszaigényelt összeget.

  

A MÁK-nak kötelezettsége az ellenőrzés is, így 180 napon belül ellenőrizhetik azt, hogy amit vettél az nálad van-e és a munka, amit számlával igazoltál, az megtörtént-e, illetve a termékek valóban a te otthonodban lettek-e beépítve.

 

 

A hivatalos lista

 

A Magyar Közlönyben megjelent lista, amelyre felhasználható:

 • Kerítés építése, gépjárműtároló építése, nyitott gépkocsibeálló kialakítása, terasz, loggia, erkély- és előtető építése, térburkolat, térkövezés annak a cseréje, de akár télikert kialakítására is felhasználható.
 • fürdő helyiség komfort fokozatnak növelése, –  WC létesítésére ott ahol korábban  nem állt rendelkezésre
 • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz- közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje.
 • Fűtésrendszer kialakítása és korszerűsítése, egyes önálló elemeinek cseréje a megújuló energiaforrások alkalmazásával együtt is, továbbá az épületed szigetelése, a lábazat szigetelése, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatok.
 • Külső nyílászárók cseréjére, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása..
 • Tető cseréje, felújítása, szigetelése, égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése, klímaberendezés beépítése, cseréje, napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje is a támogatott munkák körébe tartozik.

 

A támogatás igénybe vehető a  belső tér felújítása esetén:

 • a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását, 
 •  galériaépítést, a belső lépcső kialakítását és cseréjét, 
 • a szaniterek beépítését vagy cseréjét, 
 • a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét, a belső nyílászárók, belső párkányok, 
 • küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását és a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása,

 

Az otthonfelújítási program 2021 felhasználható alapozási szerkezet megerősítésére, valamint beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítésére, cseréjére.

 

 

Az otthonfelújítási támogatáshoz kapcsolódó dokumentumok

 

Letöltheted az igénybe vehető Otthonfelújítási Támogatás kérelem benyújtásának dokumentumait a Magyar Államkincstár weboldalán, vagy  ha  ide kattintasz.

 

 

 

Ne halogasd tovább, vedd igénybe nálunk is az Otthonfelújítási Támogatást!

Válogass kedvedre a termékeink közül, vagy kérd szakértő tanácsadóink segítségét ide kattintva!

 

Kosár0
Még nincsenek termékek a Kosárban.
Vásárlás folytatása
0