Éjszakai száraz köhögés-blog

3 tipp az éjszakai száraz köhögés ellen

Az éjszakai száraz köhögés megnehezíti, de akár teljesen el is lehetetlenítheti a nyugodt alvást. Az állandó inger miatt nehezen merülünk álomba, gyakran felébredünk, ráadásul hálótársunkat is zavarjuk a pihenésben. Az alábbi módszerekkel azonban hatásosan csökkenthetjük a panaszokat.

 

 

Mi állhat az éjszakai száraz köhögés hátterében?

 

A köhögés a szervezet egy természetes reflexe, mellyel igyekszik megszabadulni a légutakba került idegen anyagoktól. Ez lehet akár por, garatváladék, füst vagy valamilyen irritáló, légnemű anyag. 

 

A kiváltó ok azonban sokféle lehet, az olyan egyszerű dolgoktól kezdve, mint a szoba száraz levegője, az olyan súlyos betegségekig, mint a tüdőgyulladás vagy hasonlóan súlyos egyéb megbetegedés. A légúti fertőzések egyik jellemző tünete is a köhögés, ami gyakran még hetekkel a gyógyulást követően is fennáll. A krónikus asztma szintén gyakran társul éjszakai száraz köhögéssel.

 

Mivel a kiváltó tényező megállapítása “öndiagnosztizálással” általában nem lehetséges, ezért a hosszabban fennálló köhögést ne vedd félvállról, hanem mindenképp fordulj orvoshoz! Lehet, hogy tényleg csak a rossz levegőminőség az oka, de jobb biztosra menni és kizárni a súlyosabb, szervi problémákat.

 

A továbbiakban pedig nézzünk meg néhány tippet, amik segíthetnek.

 

 

1.  Orröblítés lefekvés előtt

 

Amennyiben az éjszakai száraz köhögést légúti fertőzés (pl. arcüreggyulladás) következtében kialakuló hátsó garatfali váladékcsorgás okozza, az arcüreg tisztítása sós vizes orröblítéssel hatékonyan csökkentheti a tüneteket. Ehhez szükséged lehet egy orrmosó készülékre vagy kancsóra – haladók számára elegendő csupán egy pohár is – amelyet tölts meg Himalája sós oldattal.

 

A sós vizet öntsd vagy spricceld az orrüregbe, hogy alaposan átöblítsd. Ezzel a módszerrel eltávolíthatod a pangó váladékot, ami így már nem fog éjszaka a garatfalon lecsorogni és köhögésre ingerelni. Mindemellett a só fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatással is bír, így a gyógyulási idő is lerövidül.

 

Ha idegenkedsz az orrmosástól, akkor alkalmazhatsz sós vizes inhalálást is, ami ugyancsak feloldja a letapadt váladékot, megtisztítja az orrüreget és nyugatja az irritált nyálkahártyát. 

 

Tarts az éjjeliszekrényeden egy Himalája sóval megtöltött inhalátort, ha pedig köhögésre ébredsz, csak szippants jó mélyeket a szádon keresztül a sós levegőből. 

 

 

2. Párásítás a hálószobában

 

A fűtési szezonban sokaknál jelentkezik éjszakai száraz köhögés az alacsony páratartalmú levegő miatt. Ezen szerencsére nagyon könnyű segíteni: szerezz be egy párásító készüléket, és ha készülék jellemzői lehetővé teszik, akkor a benne lévő vízbe pedig keverj egy kis Himalája Sót. 

 

Ezek az eszközök hideg vízpárát bocsátanak ki, amivel növelik a szobában lévő levegő páratartalmát. A mikroszkopikus sószemcsék pedig tisztítják és fertőtlenítik a légutakat, valamint csökkentik a nyálkahártya irritációját. 

 

Használhatsz akár hagyományos, teamécsessel működő párologtatót is, de ez esetben figyelj oda arra, hogy tűzbiztossá tedd a környezetét! A párologtatót egy nem gyúlékony felületre (pl. fém tálca) helyezd, és ügyelj arra, hogy a közelében ne legyen semmiféle éghető anyag, azaz függöny, lelógó dísz, könyv, stb.

 

 

3. Sófal kialakítása

 

Hogyha az éjszakai száraz köhögést valamilyen krónikus betegség (például asztma, allergia) okozza, akkor érdemes megfontolni egy sófal beépítését a hálószobába. Bár ez költségesebb befektetés, de pár nyugodt éjjel után rájössz majd, hogy valójában hamar megtérül. 

 

Webáruházunk kínálatában ehhez többféle sótéglát is találsz, hogy a szoba stílusának és az ízlésednek megfelelően alakítsd ki a felületet. A sófal mögé szereltess be fényforrásokat is, hogy a só ne csak az alvásod minőségét javítsa, hanem ízléses dekorációként is funkcionáljon.Kosár
Még nincsenek termékek a Kosárban.
Vásárlás folytatása
0