Hétvégére nyúzottak lehetünk, ráadásul úgy tűnik a kánikula is beköszöntött, jó lenne gyorsan megoldani a péntek esti vacsorát vagy a szombati ebédet. Lehetőleg a legkevesebb macerával. Vagyis sóval!
A sóban sütés évszázados múltra tekint vissza, az így készült hús finom ropogós és nagyon omlós lesz, elrontani pedig képtelenség. Ami külön a javára írható a sóágyon sütésnek, hogy nem lesz olajszag. Ehhez nem kell más, mint egy vagy több Himalája Só Sütőlap, függően attól mennyi csirkét és zöldséget szeretnénk sütni sütőben, a gázsütő tetején, faszénben vagy éppen grillrácson.
Ami még fontos: Nem szabad megriadni attól, hogy nagy mennyiségű són sütünk! Mert a Himalája Só Sütőlap nem tesz mást, mint hozzájárul ahhoz, hogy a hús minél omlósabb és szaftosabb legyen. És nem, nem lesz tőle ehetetlen a sült csirke, ahogy egészségtelen sem, hogy miért? A recept végén ezt is eláruljuk!
Himalája Só Sütőlapon sült csirke zöldségekkel
1 egész bontott csirkéhez:
1 Himalája Só Sütőlap
1 nagy fej fokhagyma
három szál kakukkfű, oreganó vagy bazsalikom ízlés szerint
1 nagy citrom
olaj
bors
A gondosan lemosott, megtisztított csirke belsejét és külsejét borsozzuk be, majd tömködjük a csirke hasába héjastól a fokhagyma gerezdeket, a negyedekre vágott citromot és a zöldfűszert. Kívülről is borsozzuk meg és kenegessük át olajjal a csirkét.
Fedjük le alufóliával, nagyjából egy-másfél óra alatt süssük omlósra. Ha kész, a sütőből kivéve 15 percig pihentessük, hogy az ízek jól összeérjenek.
Félidőben egy másik sótálcára tehetünk burgonyát, édesburgonyát, hagymát, répát, paszternákot, paradicsomot, többféle paprikát, cukkinit, padlizsánt vagy más tökfélét grillezni. Ha szeretjük az édesköményt, azt se hagyjuk ki.
A Himalája Só Sütőlapon saslikot, másféle húst például pulykamellet vagy marhahús steak-et is süthetünk akár.
Miért egészséges a himalája só?
Ahogy ígértük fent, úgy erről is szólunk miért egészséges a só használata, amennyiben betartjuk a szükségeseket.
Mert igen, a só túlzott használatának lehet egészséget kársító hatása, amiről rengeteget hallunk. Tudjuk, hogy ez félelmetes. De nem véletlenül olvashatjuk mindenhol. A különféle félkész és késztermékek, fűszerkeverékek, a pékáruk, a felvágottak is tartalmaznak sót, gyakran az ízfokozás érdekében elég magas arányban, aminek bevitelével nem biztos, hogy számolunk. Nem beszélve a különféle nassolásként elfogyasztott édességek és snackek magas sótartalmáról.
A túlzott sófogyasztás hosszú távon növeli a szív- és érrendszeri panaszok, a szívroham, a stroke kialakulásának esélyét, mert elősegíti a magas vérnyomás kialakulását. A WHO ajánlása szerint az ajánlott napi maximum beviteli érték 5 gramm só, ami nagyjából egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg. Ebben benne van az összes étkezés, beleértve a félkész és kész termékek sótartalma, illetve a külön sózás is.
Ugyanakkor sóra igenis szüksége van a szervezetnek, csak nagyon nem mindegy milyen arányban és tisztaságban. A Himalája Só egy egészséges alternatíva a sóbevitelre, hasonló a nátriumtartalma, mint az asztali sónak, de mellette tartalmaz magnéziumot, káliumot és kálciumot. Továbbá a Himalája Só nagy előnye, hogy lúgos hatással bír. A rengeteg savasító étel fogyasztása mellett sokszor nehéz megfelelő mennyiségű lúgosító ételt -zöldséget- fogyasztani, amit a himalája sóval egyensúlyozhatunk, miközben további, összesen 84 féle ásványi anyagot még beviszünk magunkba a fogyasztásával.
Sófogyasztás a nagy nyári melegben
Kánikulában ajánlott kerülni az olyan ételeket, melyeknek magas a sótartalma, mivel a só vizet von el a szervezettől, elősegítve a kiszáradást. Ezért nem is kérdés, hogy a nem besózott, hanem a Himalája Só Sütőlapon sült csirke és zöldségek nagyszerű hétvégi ételnek igérkezik, hiszen a sütőlapon sütéssel nem viszünk be plusz sót a szervezetünkbe, továbbá gyorsan és gondtalanul főzhetünk vele! Nem beszélve a mosogatásról, a Himalája Só Sütőlapot elég csak letörölni és legközelebb újra használhatjuk!
Szerző: Polgár Ágnes
Kép: Himalájasóház
Forrás: Biotechusa