Száraz érlelés

Húsok szárazon érlelése Himalája Só segítségével

 

MI IS EZ VALÓJÁBAN?

A himalája só nem egy újkeletű termék, évszázadok óta használják, különböző területeken jelenik meg az egészségügytől a szépségápolásig.

A szárazon érlelés önmagában szintén nem tekinthető újdonságnak – ez egy tartósítási módszer, amely hosszú múltra tekint vissza.

 

HOGYAN MŰKÖDIK?

A szárazon érlelő kamra belső fala Himalája Sótéglából készített sófal.  A só részecskéi  bizonyos idő  elteltével egyedi összetételt, puhaságot és ízt biztosít a húsnak. A himalájai kősó tisztító és ízt fokozó képességgel rendelkezik, így tökéletes környezetet biztosít az érlelési folyamathoz.

A sótéglából származó só részecskék nedvességet vonnak a húsból és a környező levegőből,  a felületen keresztül bejutnak a marhahúsba, ízét fokozva ezzel.  Ez a folyamat lazítja a hús izomrostjait is, ezért a himalája sóval szárazra érlelt marhahúst sokkal puhábbnak, lazább szerkezetűnek találod. A hús érése a csonton történik, azt enzimeknek köszönhetően megjelenik egy különleges aroma, fűszeres jegyekkel. Az érés folyamán a hús színe sötétedik, ezzel ízprofilja és megjelenése egyaránt megváltozik. A kamrában alkalmazott alacsonyabb hőmérséklet és páratartalom mellett a só megakadályozza a nem kívánt baktériumok szaporodását a húsban.

 

MENNYI IDEIG TART?

A folyamat hossza a termelőnként eltérő lehet – általánosan elmondhatjuk, hogy az eredmény érdekében húsunk legalább 20 napig érlelődjön. Az optimális idő körülbelül 21-25 nap, a hús túlérlelése kevés előnyt hordoz – mérete túlzott mértékben csökkenhet és az íz túlzottan intenzívvé válhat. Az érlelés befejeztével kialakult száraz külső réteget eltávolítjuk a felhasználáskor, az alatta lévő puha húsból készítjük ételeinket.

 

VÁSÁRLÓI IGÉNYEK

Nem csupán a hivatásos séfek és az ínyencek mutatnak lelkesedést az érlelt húsok ízvilága iránt, rengeteg amatőr szakács szintén értékelni és keresni kezdte azt. Az éttermek magas minőségi követelményei mellett egyre több háziasszony is felismeri a mennyiség és minőség közötti összefüggést, ezzel késztetve húsboltokat a minőségi húsok, készítmények iránti igények kiszolgálására. Jelenleg még viszonylag kevés hentes használja ezt a kézművesnek tekinthető eljárást, bár számuk egyre növekvő tendenciát mutat.

Büszkék vagyunk arra, hogy ezt a minőségorientált területet is támogatni tudjuk termékeinkkel, így bárki számára elérhetővé válhat.

Kosár0
Még nincsenek termékek a Kosárban.
Vásárlás folytatása
0