Sóval ízesíteni az életünket a legjobb, amit tehetünk. Nem csak azért, mert ízt ad az ételünknek. Az egészségünkre magunknak kell vigyáznunk. És a legjobb az elején kezdeni. Kicsiben. Már a sóval.
Asztali só és természetes só
Az asztali só és a természetben található kristálysók összetétele különbözik egymástól. A természetes sók kémiai tisztítása útján nyerik ki azt a sót, amit mi az asztalunkról, konyhánkból ismertünk. Az asztali só nátriumban és különféle klór ionokban gazdag. Ezek az ionok elektromos potenciállal, vagyis energiával rendelkeznek. Életfunkcióinkhoz elengedhetetlen a szervezetünk energia háztartásának egyensúlyban tartása, a normál hidraltsági (= vízzel megfelelően ellátott) állapot fenntartásához, a vérnyomás szabályozásához, a normál ideg- és izomműködéshez.
Elektrolitok, vízben oldott természetes sók nélkül nem létezne gondolkodás, beszéd, izom-összehúzódás, mozgás. A víz és a só egyensúlya szabályozza a szervezet anyagcsere folyamatait, energizálja és aktiválja a szervezetet.
Só és víz nélkül a testünk teljesen működő-képtelenné válik.
Éppen ezért: sózzunk!
Só nélkül a gasztronómia elképzelhetetlen lenne. Eleink már tudták a só az ételek melegen és hidegen tartására, fagyasztásra, tálalásra, szervírozásra egyaránt alkalmas. A legtöbben ma már csak fűszerként használjuk ízesítésre, sütésre, grillezésre.
A Himalája Só Sütőlappal végtelenül egyszerűen, zsiradékmentesen párolhatunk és süthetünk, így az egyik legegészségesebb ételkészítési módon járhatunk el. Használható gázégőn, sütőben, grillrácson, faszénen és fagyasztóban is. Különleges kristályszerkezetének köszönhetően jól bírja a lassú, folyamatos hevítést, jó hőtartó és a fagyasztásnak is ellenáll. A só antibakteriális anyagának köszönhetően szárazon vagy kevés vízzel tisztítható.
Más jellegű ételeknél, a fűszerezéshez használhatunk Himalája Só Mozsárt, amiben, az aprítógépekkel szemben nem roncsolódik a fűszernövények sejtfala, így elkerülhető a kesernyés, vagy egyéb mellékízek megjelenése. Törhetünk benne fűszernövényeket, borsot, bazsalikomot, kakukkfüvet, mentát – egyedi, friss, saját fűszerkeveréket alkothatunk. Zúzhatunk benne magvakat, diót, mandulát, mogyorót, pisztáciát. Használhatjuk mákhoz, fokhagymához. A mozsárban készíthetünk szószokat, krémeket, pácokat akár még pestot is.
És hogy ne sózzuk el az ételt, a mozsárban készítettekhez ne adjunk külön sót, mert a mozsár anyagából használat közben, amúgy is oldódik ki egy kis mennyiség.
Sówellness otthon is
Az elmúlt hetek feszültségeit mindannyian szeretnénk valahogyan levezetni. A Himalája Sóval nemcsak egy kellemes, nyugtató fürdővel kényeztethetjük magunkat az otthonunkban, hanem valódi terápiát is adhatunk a szervezetünknek.
A 36-38 fokos fürdővízben a natúr Himalája Só serkenti a vérkeringést, jótékonyan hat az izmokra, enyhíti az ízületi, reumatikus fájdalmakat és a légúti panaszokat, stresszoldó hatású. Antibakteriális, táplálja, hidratálja, revitalizálja a bőrt. Erősíti és fiatalossá varázsolja a bőrszövetet.
Az érintetlen, kezeletlen, minden szennyeződéstől mentes, ásványi anyagokban gazdag Himalája Fürdősó az egész szervezetre és idegrendszerre pozitívan hat, kellemesen ellazít, kívül és belül egyaránt ápol. A javasolt hőmérsékletnél melegebb fürdővíz használata nem ajánlott.
A Himalája Fürdősó hűsítő mentával igazi nyári fürdőélmény otthon! A menta illata idegnyugtató, oldja a belső feszültséget, ellazít, hűsít. Aromája üdít és frissít. A párolgó mentás fürdővíz tisztítja, nyugtatja a légutakat és enyhíti a fejfájást. Megfázás, nátha, pollenallergia esetén terápiás jelleggel is bátran használjuk a kellemetlen tünetek enyhítésére.
A Himalája Fürdősó nyugtató levendulával lazító és fertőtlenítő hatású, segíti a pihentető alvást. Egy kellemes aromaterápiás Levendulás Himalája Sófürdő a kikapcsolódásra, levertségre, hangulatingadozásra minden este tökéletes választás.
A zöld tea Himalája Fürdősó a természet két kincsének ötvözése az egészséges bőrért és lelki harmóniáért. A Zöld tea magas antioxidáns tartalmának köszönhetően a Himalája Fürdősó pozitív hatásait támogatja tonizáló, vitalizáló, energetizáló, öregedésgátló és gyulladáscsökkentő tulajdonságával. A Himalája Só és Zöld tea elegye lelkiekben is támaszt nyújt – segít az ellazulásban, támogatja a stresszoldást, egyensúlyba hoz.
Belsőépítészet sóval
Az egyedi mintázatú és színű Himalája Sótéglát a pakisztáni hegyekből kibányászott sótömbökből vágják méretre. A kiszáradt őstenger hagyatéka, összetétele ugyanaz a természetes, évmilliók alatt formálódott sókristály és ásványi anyag, mely valamennyi Himalája Só termékre jellemző.
Egészségmegőrző- és terápiás célokra, valamint dekor és belsőépítészeti elemként egyaránt használható. Burkoló- és építőanyagként alkalmazva, megvilágítva, különleges belső tereket lehet kialakítani az otthonunkban is. A helyiség levegőjét ionizáló tulajdonsága, valamint a légzőszervekre gyakorolt jótékony hatása, nagyobb felületen beépítve érvényesül igazán. Gyerekszobába, hálószobába különösen ajánlott.
A Himalája Kristálysóból készült tárgyak használata nemcsak szervezetünkre van pozitív hatással, hanem érzékeink számára is különleges élményt nyújtanak. A csiszolatlan vagy csiszolt sótéglák, sócsempék, sólámpák, sómécsesek, sóbútorok az ősi tenger hangulatával és a Himalája érintetlenségével töltik fel lakótereinket.
Szerző: Polgár Ágnes
Kép: Himalája Sóház