A fekete só, más néven himalájai fekete só, indiai fekete só vagy Kala Namak néven ismert, a Himalája környékéről származó vulkáni eredetű kősó.
A nátrium-kloridon kívül tartalmazza a Himalája hegységében természetesen megtalálható kénvegyületek nyomait is.
Ez a kéntartalom adja a sónak egyedülálló szagát és csípős ízét, emlékeztetve a romlott/záp tojásra.
A színe változatos – egyes szemcsék egyáltalán nem is feketék, bármilyen barnás rózsaszín és sötét ibolya árnyalata is megtalálható.
Milyen ételekhez használható a himalájai fekete só?
A fekete sót sok indiai és ázsiai konyhában használják ízfokozóként.
Az indiai kala namak sokféle ételben fogyasztható, például savanyúságban, salátában, chutney-ban, raitasban és gyümölcs salátában
Használhatunk fekete sót olyan ételekhez, amelyek vegán tojáspótlókat tartalmaznak, például vegán rántotta, tofu rántotta, csicseriborsó omlett, vegán sült rizs, vegán tortilla, frittata, quiche vagy akár egy vegán carbonara. A fekete só alacsonyabb nátriumtartalmú, mint a szokásos só.
Alacsony nátriumtartalma miatt a magas vérnyomásban szenvedők és az alacsony nátriumtartalmú étrendben élők ezt a sót alternatívaként használhatják.
A fekete só fokozza az ízeket a sült ételekben is – szórhatunk olyan harapnivalókra, mint sült földimogyoró, sült hüvelyesek, és párosítható klasszikus indiai fűszerekkel, mint például koriandermag, mangó por és kurkuma.
Javítja az emésztést
A fekete sót hagyományosan az emésztés javítására, a puffadás enyhítésére, a gázképződés megakadályozására és hashajtó hatásra egyaránt használhatjuk.
Csomósodás-gátló és egyéb adalékokat nem tartalmaz.
Szemcse típusa: Finomszemcsés
Nettó tömeg: 300g
Himalája Sóház Kft.
Meggyes u. 18. | 2045
Törökbálint
Magyarország
(NEM üzlet)
A honlaptartalom (szövegek, termékképek) szerzői jogi védelem alatt áll. Minden jog fenntartva. A honlapon szereplő bármely szerzői műnek, vagy azok részleteinek a szerzők előzetes írásbeli engedélye nélkül való bármilyen felhasználása tilos.
Copyright © HimalájaSóház 2024